Ce este legea?

Un răspuns foarte interesant la întrebarea ”Ce este legea?” este următorul:

Legea este o barieră.

Cățeii trec pe sub ea. Leii sar peste ea. Iar fraierii rămân blocați acolo, în fața ei.

La noi în țară nimeni nu vrea să fie fraier...

Cățeii sunt mulți și visează să ajungă lei.

Leii sunt puțini și se simt foarte tari, de câte ori au ocazia, își etalează puterea pe care o mențin prin această etalare.

Sunt domenii în care au nevoie de ajutor. Unui vânător puternic nu îi convine să se expună și în aceste domenii ei fac pacturi, trimit cățeii în zonele gri, ei testează, rezolvă, mușamalizează unele probleme. 

Deasupra barierei și sub aceasta, se întâmplă fenomene stranii, care nu țin de geometria euclidiană. Spațiul se curbează și impozitele se scurg altfel. În jos nu se plătește nimic, totul este la negru, parcă impozitele dispar ca într-o gaură neagră. Iar deasupra este o zonă strălucitoare excesivă, totul este special, pensii, salarii, bonusuri, plăți, etc. 

Rămâne zona centrală din fața barierei. Aici se adună cei, care nu fac parte din extremele amintite, dar și aici există o diferență. 

Unii sunt norocoși, sau inspirați, care sunt conectați la aparatul de suport viață a guvernului, mereu nevoiași pentru voturile lor, și cei din domeniul privat care sunt nevoiți să supraviețuiască în această junglă neocapitalistă. 

Cei din ultima categorie sunt mereu loviți de orice, fiindcă sunt expuși prin vizibilitate și neapărați de nimeni. 

Când economia merge, toți se revoltă pe ei, că fac profituri, iar când nu merge, nu au niciun ajutor sau suport de la nimeni. 

Balonul îndatorării

Din păcate din taxele plătite de ei trăim cu toții. Mirajul cum că putem cheltui oricât, banii care vin din împrumuturi, și pe care nu trebuie să îi returnăm niciodată, se va sfârși la urma urmei. Dar se pare că nu degrabă, că acest balon al îndatorării nu este umflat suficient încă. 

Această criză a dat marea oportunitate de a se mai umfla încă puțin. Toate ajutoarele promise sau date, se dau pe seama și din banii de taxe și impozite viitoare.

Mă uit la știri și văd că acest joc, această schemă este mondială, cum a zis Shakespeare – ”Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actorii”. 

Dar cine scrie scenariul, cine scrie legea? Aceasta este întrebarea. Se cunoaște oare și finalul?

Finalul va fi fericit – rămâne de văzut pentru cine, că se pare că nu pentru toți. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *