General

Călăreții apocalipsei- azi

Oportunitate sau pericol major ? Cei cinci călăreți apocalipsei


Unii vorbesc azi de oportunitate , variantele bune de afaceri care apar și cum ne putem dezvolta și cum putem profita de pe urma acestei situații – corona-virus.
Eu cred ca ignora ceva și acest ceva este o poza mai mare , mai ampla asupra lucrurilor care se întâmpla .

Trăim istoria , scriem istoria , fiecare dintre noi scrie cate o pagina sau un rând de la caz la caz . Din aceste cuvinte scrise se naște o propoziție , din propoziții fraze , din fraze paragrafe , apoi pagini , capitole și în sfârșit toată povestea .
Ce zice însa ultimul capitol , de obicei cel mai important al cărții noastre ?
In biblie sunt consemnați patru călăreți ai apocalipsei și am adăugat unul în era moderna :

Schimbarea climei
Foametea
Migratia popoarelor
Epidemiile
Eșecul statului

Luate separat nici una dintre ele nu poate provoca un cataclism umanitar , o schimbare a civilizației actuale – consumerismul capitalist aparut ca salvare a vestului in lupta cu estul comunist in spatele cortinei de fier .

Dar ce se întâmpla dacă se cumulează doua , trei sau chiar patru . Cu o probabilitatea destul de mare se vor schimba civilizații , orânduiri sau cad imperii .
Este suficient sa ne gindim la disparitia unor civilizatii incepind din antichitate ,
Babilon
Angkor
Imperiul Maya
cu șanse maxime cauzate de primele 3 cauze

Imperiul Hitit
Egiptul antic sclavagist
Imperiul Roman – migratie si restul
Feudalismul – Evul mediu intunecat – epidemia de ciuma
Burghezia in era capitalista – gripa spaniola
Capitalismul consumerism – coronavirus -si celelalte cumulate ?

In toate aceste situații schimbări majore au apărut din cumulul cauzelor
prima data se schimba clima , care cauzata de scădere producției agricole duce la foamete mau mare sau mai mica în rândul claselor mai sărace , începe o migrare pentru mâncare și condiții mai bune de trai .
Dacă peste aceste condiții se suprapune si o epidemia si intre timp structura statelor slăbește datorat în primul rând corupției , nepăsării și autosuficiența clasei conducătoare statul va eșua , și proprii cetățeni nu vor mai dori sa o apere și colapseaza din cauze externe , cuceritori sau din interior în urma revoltelor .
Dacă ne gândim un pic mai bine – azi oare ce mai lipsește din lista ?

Din păcate toate condițiile sunt deja prezente , o mica accentuare a schimbării climei și o migrare masiva din orientul mijlociu , împreuna cu ruptura lanțurilor de aprovizionare și efectele opririi economice pot porni cu ușurința o schimbare majora , revolta sociala profunda .
poate asa se explica disperarea cu care se dorește izolare noastră si oprirea epidemiei sa nu scape complet de sub control , caz în care inevitabilul e aici .
Atunci cine va mai putea vede vreo o oportunitate pentru noi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *