General

Suplimentarea forței de muncă proprii sau nu ? și dacă da cu ce cost ?

Am trecut prin nenumărate provocări în timpul execuției în șantier . Am realizat munca , am comandat materialele. Am studiat proiectul, ne-am pregătit temeinic temele de casă. Muncitorii conștiincioși au executat sarcinile de serviciu zilnice, dar cu toate acestea când a venit sfârșitul lunii nu am putut converti în facturi , lucrările .Întotdeauna apare neprevăzutul, modificări de proiecte, update-ul proiectelor, condiții meteo și alte elemente . Aceste modificări nu sunt prevăzute în ofertele inițiale și în mod normal nici nu se pot deconta.

În ziua de azi când presiunea pe preț este enormă întotdeauna se vor găsi firme care omit bucăți mari de lucrări indirecte care trebuie realizate în șantier. În această situație degeaba vine un executant care este meticulos și urmărește proiectul îndeaproape, realizează toate sarcinile care se trasează , neprevăzutul îl va afecta și pe el în mod egal, și nu va putea recupera această cheltuială indirectă și neprevăzută.

Mai rău este cînd nici nu avem muncitori destui si vrem sa executam rapid si cu angajati proprii lucrările contractate

Ce au făcut alții – este întrebarea?

Există două abordări care rezolva această problema

  • Angajare pe perioada nedeterminata
  • Angajarea de zilieri
  • Firme de inchiriere personal pe diverse categorii


Să analizăm situația mai amănunțit.

  1. Aceasta metoda este foarte greu practicabila în ziua de azi . nu putem atrage oameni noi , sau vin cu pretenții salariale foarte mari , nu ii cunoaștem , costa și durează mult acomodarea lor in firma
  2. Angajarea de zilieri . Această metodă este un pic riscantă, fiindcă de obicei nu cunoști zilierii dinainte, nu le cunoști potențialul de lucru atât cantitativ cît și calitativ, nu poți să cunoști gradul lor de responsabilitate individuală. În această situație ești expus la neprevazut , încurcă pe ceilalți executanți , se expun la riscuri de accidente, șamd . Găsirea lor de asemenea este o provocare fiindcă în ziua de azi nu există zone dedicate de recrutare zilieri. Nu există nici centrul de emitere certificate de calificare pentru zilieri. Pe lângă toate aceste neajunsuri și numărul de zile pentru care ei pot fi angajații in mod constant este destul de limitat .
  3. Firme care se ocupă cu închiriere de personal. De regulă această variantă este foarte scumpă și se pretează doar pentru angajați care au nevoie de o testare de mai lungă durată , de exemplu ingineri , proiectanți și alte meserii care se pot asimila sub acest aspect intelectual. Costurile recrutării sunt ridicate dar datorită faptului că iî poți testa în condiții de lucru reale , pe o perioadă mai lungă , acești angajați merită costuL suplimentar. Această metodă a început să fie din ce în ce mai folosită și în România. Se pretează bine dacă sarcina este de tip ”proiect ”.


Dacă vrem să colaborăm cu muncitori pe această cale este mult mai dificil , deoarece cultura noastră nu prea acceptă această varianta. In firmele occidentale unele meserii , mai ales cele din construcții au devenit de tip liber profesionist . De ex instalator , electrician , zugrav se executa pe cont propriu .

Persoana își obține o atestare de calificare în meserie , caută lucrări pe diverse căi . În unele situații , chiar și la firmele mari de construcții grosul angajațiilor sunt colaboratori de tip zilieri . Perioada temporară aleasă poate fi mult mai mare , dar numai pentru perioada pentru care sunt îndeplinite cerințe esențiale de execuție , adică front de lucru , proiect cu soluții și detalii de execuție , materiale , echipamente și utilaje .

Dacă șeful de lucrare în șantier constată că muncitorul este harnic și efectuează o munca de calitate il va chema din nou la lucru , iar dac nu execută lucrări de calitate si/sau cantitate , nu il acceptă din nou la lucru . Astfel se dă un feed-back imediat muncitoriilor , prin simpla acceptare la locul de muncă . Salarizarea este bazată pe un mix , care se compune din calitate , cantitate, responsabilitate , comunicare .

În mod sigur acest tip de relație este în avantajul celor harnici , și filtrează în mare măsura pe cei neserioși , fiindcă ei vor fi nevoiți sa își găsească în permanență de lucru la clienți noi. Acest lucru este greu și la un moment dat te saturi si eventual cauți ceva mai stabil , unde nu trebuie sa dovedești în fiecare zi calitățiile pe care le ai .

Din păcate în zona noastră fiind o penurie de muncitori aceste variante enumerate sunt de domeniul fantasticului . Nu se pune problema sa bagi de vina , te bucuri daca gasesti pe cineva sa faca treaba chiar si aproximativ . Evident despre calitate nu se poate vorbi în acest caz .

Ce putem face noi aici și acum ?

Rămâne varianta sa căutăm subantreprenori specializați , serioși , care au rezolvat prin fidelizarea propriei forțe de muncă problemele de calitate și termen . Sigur vor costa mai mult decât cei nepricepuți , dar chiar si pina la terminarea lucrărilor aceste diferențe de preț se vor recupera .

Pe termene lung sigur vom fi in câștig chiar si fără a pune la socoteală inconvenientele cauzate de întreruperi și remedieri pe cheltuiala noastră .

Vom avea oare curaj să alegem calitatea sau vom continua ”vânarea ” pretului minim ?

1 Comment

  • Claudia 5 iulie 2024

    Enjoyed reading through this, very good stuff, regards.
    Escape room lista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *