Merită să executi doar manoperă ?

Există o presiune tot mai mare ca  să ofertăm doar partea de manoperă. Se pune întrebarea dacă merită să acceptăm sau nu.

Dacă suntem forțați de împrejurări și nu avem alte lucrări de făcut răspunsul este evident da,  trebuie să acceptăm. Dar în același timp trebuie să luăm în calcul riscurile la care ne expunem. De regulă în cadrul negocierilor se acceptă un tarif care acoperă strict manopera directă fără să țină cont de cheltuielile indirecte. Aceste cheltuieli indirecte nu dispar ci doar  sunt transferate la executant. Se naște astfel întrebarea simplă –  cine le va suporta ?

Răspunsul este evident .Subantreprenorul.

De unde ? Din profiturile viitoare evident , sau din cele din  trecut. Dacă ne bazăm pe profitului din trecut vom diminua rezultatul financiar anterior , iar dacă ne bazăm pe profiturile viitoare suntem într-o eră a viselor roz  . Antreprenorii nu doresc să preia nicio cheltuială indirectă dar nici nu ne ajută să facem față acestor provocări.

Cheltuiala indirectă rezultată din descărcare ,încărcare , manipulare în șantier  , depozitare , timpi pierduți prin analiza neconcordantelor din proiect rămâne ca și până acum în sarcina sub antreprenorului. Problema este însă că dacă în varianta inițială în care ofertarea viza lucrarea la cheie o doză semnificativă de cheltuieli indirecte minimum 10 la sută era alocat și asociat direct  la materiale .  Acest lucru în varianta manoperă Nu mai există ! Dar nu că nu există deloc , ci doar nu este explicitată în procesul de ofertare . Din păcate executantul se va trezii cu aceste cheltuieli doar în cadrul analizei anuale privind realizările financiare, asta în cazul în care o face. Dacă nu face analiza poate nu-și dă seama de unde  vine scăderea de profit.

Putem face un calcul simplu

Ofertăm o lucrare de 100.000 euro care cuprinde material  si manoperă , adică la cheie. pentru simplificare consideram 50-50 % aportul de material si manopera . cheltuiala indirecta este de 10 % . adică 10.000 de euro . compoziția costului ar fi de 45.000 material , 45.000 manopera , 10.000 euro indirecte

Dacă contractăm doar manopera cu 45.000 de euro pierdem 10.000 euro financiar dar munca trebuie făcută  integral . Din experiența mea până in prezent nu am observat ca un antreprenor sa plătească cheltuiala indirectă , din contră , mai negocia la singe și oferta la manoperă.

Concluzia mea este că trebuie să avem in vedere și să luăm in calcul toate cheltuielile și să negociem cu zgârcenie in jos prețul de manoperă . oricum piața a început sa ne ajute in acest sens , deoarece muncitori sunt din ce in ce mai putini , înlocuirea unei firme este din ce in ce  mai grea .

Soluția ideală ar fi sa se plătescă toate operațiunile , si in principal cele din categoria – indirecte – pentru ca firmele de construcții și instalatii sa supraviețuiască decent , cu salarii corecte și plătite integral pe stat de plată .

 

This Post Has 2 Comments

 1. Kozo

  Foarte bun articol.
  Mai apare si situatia clasica in care constructorul are intarzieri pe care evident instalatorii trebuie sa le recupereze cu resurse umane si ore suplimentare….evident la acelasi tarif contractat initial.
  O varianta ar fi cea in care antreprenorul, de comuna intelegere cu subantreprenorul, se obliga sa puna la dispozitie resursele umane aferente realizarii operatiunilor aditionale (magazioner, om de aprovizionare material marunt, descarcare marfa, realizare OS).
  Cred ca varianta corecta se poate analiza de la proiect la proiect…. In orice caz cu cat se merge mai mult doar pe manopera, cu atat mai multa atentie trebuie indreptata asupra detalierii tuturor elementelor in contract.

  1. Demeter Francisc

   Din pacate fortarea sa se execute doar manopera a crescut intre timp . Marirea salariului minim in constructii si migrarea de personal incurca socoteala firmelor de constructii in 2019 si mai mult .
   Faptul ca bugetul nu este aprobat nu ajuta deloc .

Leave a Reply