Merită să execuți doar manoperă?

Există o presiune tot mai mare ca să ofertăm doar partea de manoperă. Se pune întrebarea dacă merită să acceptăm sau nu.

Dacă suntem forțați de împrejurări și nu avem alte lucrări de făcut răspunsul este evident da. Trebuie să acceptăm. Dar în același timp trebuie să luăm în calcul riscurile la care ne expunem. De regulă în cadrul negocierilor se acceptă un tarif care acoperă strict manopera directă fără să țină cont de cheltuielile indirecte. Aceste cheltuieli indirecte nu dispar. Ele   sunt doar transferate la executant. Se naște astfel întrebarea simplă – cine le va suporta ?

Răspunsul este evident: subantreprenorul.

De unde? Din profiturile viitoare evident, sau din cele din trecut. Dacă ne bazăm pe profitul din trecut, vom diminua rezultatul financiar anterior, iar dacă ne bazăm pe profiturile viitoare suntem într-o eră a viselor roz. Antreprenorii nu doresc să preia nicio cheltuială indirectă dar nici nu ne ajută să facem față acestor provocări.

Cheltuielile indirecte

Cheltuiala indirectă rezultată din descărcare, încărcare, manipulare în șantier, depozitare, timpi pierduți prin analiza neconcordanțelor din proiect rămâne ca și până acum sarcina subantreprenorului. Problema este însă că dacă în varianta inițială în care ofertarea viza lucrarea la cheie, o doză semnificativă de cheltuieli indirecte, minimum 10 la sută, era alocată și asociată direct la materiale.  Acest lucru în varianta manoperă nu mai există! Dar nu că nu există deloc, ci doar nu este explicitată în procesul de ofertare. Din păcate executantul se va trezi cu aceste cheltuieli doar în cadrul analizei anuale privind realizările financiare, asta în cazul în care o face. Dacă nu face analiza poate nu-și dă seama de unde vine scăderea de profit.

Putem face un calcul simplu:

Ofertăm o lucrare de 100.000 euro care cuprinde material și manoperă, adică la cheie. Pentru simplificare considerăm 50-50% aportul de material și manoperă. Cheltuiala indirectă este de 10%, adică 10.000 de euro. Compoziția costului ar fi de 45.000 material, 45.000 manoperă, 10.000 euro cheltuieli indirecte.

Dacă contractăm doar manopera cu 45.000 de euro, pierdem 10.000 euro financiar dar munca trebuie făcută integral. Din experiența mea până în prezent nu am observat ca un antreprenor sa plătească cheltuiala indirectă, din contră, el negocia la sânge și oferta la manoperă.

Concluzia mea este că trebuie să avem în vedere și să luăm în calcul toate cheltuielile și să negociem în jos cu zgârcenie prețul de manoperă. Oricum, piața a început să ne ajute în acest sens, deoarece muncitorii sunt din ce în ce mai puțini, înlocuirea unei firme este din ce în ce mai grea.

Soluția ideală ar fi să se plătescă toate operațiunile, și în principal cele din categoria – indirecte – pentru ca firmele de construcții și instalații să supraviețuiască decent, cu salarii corecte și plătite integral pe stat de plată .

2 thoughts on “Merită să execuți doar manoperă?

 1. Foarte bun articol.
  Mai apare si situatia clasica in care constructorul are intarzieri pe care evident instalatorii trebuie sa le recupereze cu resurse umane si ore suplimentare….evident la acelasi tarif contractat initial.
  O varianta ar fi cea in care antreprenorul, de comuna intelegere cu subantreprenorul, se obliga sa puna la dispozitie resursele umane aferente realizarii operatiunilor aditionale (magazioner, om de aprovizionare material marunt, descarcare marfa, realizare OS).
  Cred ca varianta corecta se poate analiza de la proiect la proiect…. In orice caz cu cat se merge mai mult doar pe manopera, cu atat mai multa atentie trebuie indreptata asupra detalierii tuturor elementelor in contract.

  1. Din pacate fortarea sa se execute doar manopera a crescut intre timp . Marirea salariului minim in constructii si migrarea de personal incurca socoteala firmelor de constructii in 2019 si mai mult .
   Faptul ca bugetul nu este aprobat nu ajuta deloc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *