Project Management

Programarea lucrărilor , o necesitate ?

Suntem doar o veriga mica dintr-un mare proiect de constructii , toate clauzele financiare si termenele de executie ne-au fost impuse la contractare , avem doar obligatii , drepturi deloc , si amenintarile cu penalizari sunt peste tot in contract .

Avem impresia ca nu putem controla nimic , totul este o schimbare permanenta si in aceste conditii se pune intrebarea legitima :

– ” Este necesar sa facem programari daca oricum nu le putem respecta ?”

Raspunsul este categoric DA !

Dwight D. Eisenhower a rostit celebra afirmatie care a fost invocata de multe ori in timpul crizei rachetelor din Cuba in anii 60 ‘

“In preparing for battle, I have always found that plans are useless but planning is indispensable”

” In timpul pregatirii pentru batalie , totdeauna am constatat ca planurile sunt inutilizabile , dar planificarea este indispensabila ” – trad .proprie

Orice proiect se poate asimilia cu o batalie si este necesar si obligatoriu sa gindim si noi in aceasi paradigma . Planul elaborat nu valoreaza mai nimic ( deoarece situatia s-a schimbat intre timp ) dar planificarea ( procesul de gandire numit planificare ) este totul fiindca ne-a permis sa ajungem la concluzii rationale care ne-au dat o perspectiva clara asupra situatiei si a modurilor in care putem actiona sa ne maximizam sansele de reusita .

De ce ? Explicatia este simpla .

In timpul procesul de planificare intram in starea de creatie , trebuie sa prevedem viitorul . Acest lucru necesita o concentrare enorma .

Ca sa ai rezultate trebuie sa faci ceva .

In cazul proiectelor este foarte bine daca facem primul pas elaborând o programare .

Este foarte important ca fiecare participant la proiect sa aiba o proprie programare elaborata de el pt activitatile proprii si / sau coordonate de el , dar in acelasi timp programarea persoanei sa fie inglobata coerent in planul mai general .

In momentul cand elaboram programarea trebuie sa fim constienti de nivelul de detaliere al proiectului . De regula aici intervine cea mai mare provocare a subantreprenorului specialist .

De cele mai multe ori ni se cere o programare fara a o avea pe cea generala a proiectului , nu primim milestone-urile cruciale pt executie ( de ex fronturi de lucru , decizii asupra unor solutii cerute pt a corela proiectul cu realitatea , etc )

Cu toate acestea , o programare ne va permite sa putem urmarim progresul , sa vedem daca ne abatem de la durata , daca avem modificari care afecteaza derularea proiectului . Daca mai mult de 30 % din activitati au abateri suntem clar in zona de pericol si daca am depasit cu mai mult de 50 % termenele sau task -urile din proiect este clar ca trebuie sa elaboram o noua varianta , cea veche fiind practic neutilizabila .

Va intreb astfel , de cate ori nu ati fost in situatia de a lucra cu programari total depasite sau chiar mai rau , fara programare deloc ?

Intotdeauna numai de noi depinde sa “fortam ” antreprenorii nostrii sa ne dea milestone-urile relevante , sa ne putem elabora propriile programari , si sa mai calmam din haosul care oricum se va genera in cadrul proiectelor de constructii.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *