Era incertitudinii

Trăim Într-o eră a incertitudinii 

  • Totul e clar, nimic nu e clar
  • Orice întrebare are răspuns, nici o întrebare nu are răspuns
  • Suntem optimiști, suntem pesimiști
  • Vine criza, nu vine criza

A fi sau a nu fi pe piață – după o nouă criză – asta-i întrebarea

Analiștii financiari de la Bloomberg descriu scenarii posibile în acest articol pentru o nouă criză economică majoră în perioada 2019-2020.

Domeniul din care va porni nu este cunoscut sau previzionat, se creditează că va avea o cauză de pornire de tip lebădă neagră. Fenomen descris pe larg în cartea renumitului filosof Nassim Nicholas Taleb – Lebăda Neagra, o găsiți aici.

Sfaturile specialiștilor financiari converg în aceeași direcție și recomandă următoarele variante de reducere a impactului potențial:

  • reduceri de cheltuieli
  • rezerve de cash
  • optimizarea operațiunilor

În acest context orientarea către eficiență devine o opțiune obligatorie.

era incertitudinii

Cum este descris aici, și se vede din graficul alăturat, este o divergență între productivitatea muncii în sectorul de construcții și cel industrial de manufactură.

Se vede clar că eficiența a crescut mult mai mult în sectorul industrial față de cel al construcțiilor, în principal datorată organizării muncii.

Toyota a implementat prima dată și în urma succesului lor și ceilalți producători auto au preluat metodele de lucru, azi cunoscute sub denumirea TPS (Toyota production system), și le-au adaptat la industriile și procedurile proprii.

Azi, filosofia numită “just in time”, six sigma, lean, kaizen, sunt acceptate și implementate în industrie. Subcontractorii lor sunt integrați și respectați în lanțul de creare a valorii.

În domeniul construcțiilor, antreprenorii subcontractează pentru a reduce costurile, dar nu le pasă de proprii subantreprenori.

În următoarele articole voi trata problema optimizării operațiunilor și creșterea randamentului în execuția de lucrări de instalații și construcții, accentul va fi așezat pe o perspectivă a subantreprenorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *