Sisteme fotovoltaice

Un viitor luminos pentru energia solară

Soarele emite suficientă putere pe Pământ în fiecare secundă pentru a satisface întreaga cerere de energie umană timp de peste două ore. Având în vedere că este ușor disponibilă și regenerabilă, energia solară este o sursă atractivă de energie. Cu toate acestea, începând cu 2018, mai puțin de două procente din energia lumii provenea din solar. Din punct de vedere istoric, recoltarea energiei solare a fost costisitoare și relativ ineficientă. Chiar și această utilizare slabă a energiei solare, totuși, reprezintă o îmbunătățire față de ultimele două decenii, deoarece cantitatea de energie colectată din energia solară la nivel mondial a crescut de peste 300 de ori în ultimii 20 de ani. 

O mică istorie a energiei solare


1839: Efectul fotovoltaic este descoperit


1905: Einstein publică informații privind efectul fotovoltaic


1941: Este inventat primul panou solar


Până la sfârșitul anului 2019, o cantitate cumulată de 629 GW de energie solară a fost instalată în întreaga lume.

În 2010, piața globală era mică și dependentă în mare măsură de regimurile de subvenții din țări precum Germania și Italia. Acum, în 2021, energia solară are un cost din ce în ce mai scăzut, mai ales în regiunile mai însorite, unde a devenit deja cea mai ieftină formă de nouă generare de energie electrică.

În următorii ani, îmbunătățirile tehnologice vor asigura că energia solară să devină și mai ieftină. S-ar putea ca până în 2030, solarul să devenă cea mai importantă sursă de energie pentru producția de energie electrică într-o mare parte a lumii. Acest lucru va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului și schimbărilor climatice.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) se află în centrul schimbării accelerate a lumii de la combustibilii fosili care dăunează climei la forme de energie curată și regenerabilă. Creșterea constantă a producției de energie solară fotovoltaică formează o parte vitală a acestei transformări globale a energiei.

La ce ne putem aștepta în următorii ani?

  • Implementarea accelerată a energiei solare fotovoltaică împreună cu electrificarea profundă ar putea asigura 21% din reducerea emisiilor de CO₂ până în 2050.
  • Sistemele fotovoltaice ar putea acoperi un sfert din necesarul global de energie electrică până la jumătatea secolului, devenind a doua cea mai mare sursă de generare după vânt.
  • Costurile proiectelor solare fotovoltaice vor scădea în continuare în deceniile următoare.
  • Transformarea energiei aduce beneficii socio-economice. Industria solară globală ar putea angaja peste 18 milioane de oameni până în 2050.