Schimbările în șantier

șantier

Acceptarea schimbărilor în timpul execuției în șantier – imediat sau calculat?

Întrebarea este cât de prompți și înțelegători trebuie să fim în șantier. Oare fiecare cerință trebuie satisfăcută pe loc și fără cost suplimentar în cadrul unui proiect?

Să analizăm situația din două puncte de vedere:

 1. Dacă rezolvăm pe loc orice problemă minoră, clientul va fi foarte mulțumit. Ne va lăuda și va zice cât de prompt și rapid i-am rezolvat problemele. La următoarea lucrare vom duce această moștenire. Oamenii noștri se vor obișnui cu această manieră de lucru și în scurt timp vom constata că și ei la rândul lor rezolvă orice cerinţă de lucrări suplimentare venită din partea antreprenorului, sau a reprezentantului acestuia. Se constată în timp că nu ni se mai adresează cereri de lucrări suplimentare și orice șansă de a factura depășiri ne este ocolită. Fiecare modificare este tratată independent de ansamblul proiectului, de cele mai multe ori de către oameni care n-au competențe clare în proiectare și în concluzie riscăm într-un final un amalgam de soluţii cu multe probleme care derivă din complexitate și modificare.
 2. Nu acceptăm imediat rezolvarea problemelor survenite în timpul execuției si îi cerem dispoziţie de șantier, acordul proiectantului, acordul arhitectului. La prima vedere în această situație clientul s-ar putea să fie foarte nemulțumit, să ne spună că noi nu vrem altceva decât banii, că noi nu ținem cont de timpul lui, de proiectul lui, și așa mai departe. Însă în acest mod forțăm să respectăm mai multe lucruri
  – cerințele tehnice
  – implicarea proiectantului
  – implicarea arhitectului
  – nu pierdem de sub control calitatea globală a lucrării. Uneori această cerere de modificare este nefondată și ulterior anulată sau modificată de alte schimbări în sens opus. Partea financiară este la fel de importantă. Nu putem să acceptăm diminuarea în permanenţă a profitului din lucrări, deoarece fără acel profit, dezvoltarea firmei și dotarea cu utilaje nu se poate produce sub nicio formă.

Dacă nu avem bani suficienți ca să le dăm la oameni salarii mari şi condiţii de lucru bune, calitatea va avea de suferit. Fluctuaţiile de personal adaugă și ele un balast enorm la costuri iar calitatea scăzută va fi garantată. Astfel devine evident că nu putem accepta cererile de modificări în mod necondiţionat, și trebuie să ne zbatem să stoarcem fiecare ban disponibil pentru oamenii noștri.

Concluzia este simplă: trebuie să acceptăm schimbări doar în urma dispozițiilor de șantier aprobate, care au la bază și oferta financiară.

2 thoughts on “Schimbările în șantier

 1. Sau, ar mai putea fi o solutie. Sa nu accepti lucrarea în prima faza, conștient fiind de anumite viitoare modificari/schimbari ale proiectului (sa le spunem inevitabile) si sa obținem un proiect corect, fezabil, de la punerea în execuție a căruia sa nu poate exista prea multe solicitări de modificari/schimbari. Pana la urma, experienta va poate ajuta sa identificați aceste situatii încă de la început…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *