Planificarea. O necesitate ?

planning

Suntem doar o verigă mică dintr-un mare proiect de construcții. Toate clauzele financiare și termenele de execuție ne-au fost impuse la contractare. Avem doar obligații, drepturi deloc, iar amenințările cu penalizări sunt peste tot în contract.

Avem impresia că nu putem controla nimic. Totul este o schimbare în permanență, iar în aceste condiții se pune întrebarea legitimă:

” Este necesar să facem programări, daca oricum nu le putem respecta?”

Răspunsul este categoric DA!

Dwight D. Eisenhower  a rostit celebra afirmație care a fost invocată de multe ori în timpul crizei rachetelor din Cuba în anii 60 ‘.

“In preparing for battle, I have always found that plans are useless but planning is indispensable”.

“În timpul pregătirii pentru bătălie, întotdeauna am constatat că planurile sunt inutilizabile, dar planificarea este indispensabilă”. – traducere proprie

Planificarea

Orice proiect se poate asimila cu o bătălie. Este necesar și obligatoriu ca noi să gândim în aceeași paradigmă. Planul elaborat nu valoreaza mai nimic (deoarece situația se schimbă între timp) dar planificarea (procesul de gândire, numit planificare) este totul, fiindcă ne permite să ajungem la concluzii raționale care ne dau o perspectivă clară asupra situației și a modurilor în care putem acționa să ne maximizăm șansele de reușită.

De ce? Explicația este simplă.

În timpul procesului de planificare intrăm în starea de creație. Trebuie să prevedem viitorul. Acest lucru necesită o concentrare enormă.

În cazul proiectelor este indicat să facem primul pas elaborând o programare.

Elaborarea programărilor

Este foarte important ca fiecare participant la proiect să aibă o proprie programare elaborată de el pt. activitățile proprii și/sau coordonate de el. În același timp e necesar ca programarea persoanei să fie înglobată coerent în planul general.

În momentul când elaborăm programarea, trebuie să fim conștienți de nivelul de detaliere al proiectului. De regulă, aici intervine cea mai mare provocare a subantreprenorului specialist.

De cele mai multe ori ni se cere o programare fără a o avea pe cea generală a proiectului, nu primim milestone-urile cruciale pentru executie. De exemplu fronturile de lucru, deciziile asupra unor soluții cerute pentru a corela proiectul cu realitatea, etc.

Cu toate acestea, o programare ne va permite să urmărim progresul, să vedem daca ne abatem de la durată, dacă avem modificări care afectează derularea proiectului. Dacă mai mult de 30% din activități au abateri, suntem clar în zona de pericol. Dacă am depășit cu mai mult de 50% termenele sau task-urile din proiect, este clar că trebuie să elaborăm o nouă variantă.

Vă întreb astfel, de câte ori ați fost în situația de a lucra cu programări total depășite sau chiar mai rău, fără programare deloc?

Întotdeauna depinde numai de noi să “forțăm” antreprenorii noștrii să ne dea milestone-urile relevante, să ne putem elabora propriile programări, și să mai calmăm haosul, care inevitabil se va genera în cadrul proiectelor de construcții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *