Virus contra om: scor 1-0

individualismul capitalist

Umanitatea a pus stăpânire pe glob. A cucerit-o, a subjugat-o și a extins încet-încet formele de viață începând cu cele mari. Acum a apărut un virus, care face același lucru.

Tot ce se vede se vânează și se omoară din interes. Au dispărut mamuții, apoi bizonii, leii, tigrii, urmează hipopotamii, lupii, și așa mai departe către viețuitoare din ce în ce mai mici..

Cucerim tot, nu lăsăm loc altor forme de viață de lângă – și cu – noi, dar pământul ripostează și trimite la contraatac dușmanul nevăzut. Ca orbii am ajuns … suntem atacați și nu știm de cine și nici nu ne vine a crede că este adevărat.

Am fost bombardați zeci de ani la rând cu o mentalitate individualistă. Descurcă-te, ai o slujbă bine plătită, ia credit, cumpără casă, mașină, du-te în excursii, trăiește-ți viața. Ține cont numai de tine, invidiază-ți vecinii, cunoscuții, rudele.

virus și om

Această mentalitate s-a înrădăcinat, colaborarea a dispărut, concurența între oameni și firme este peste tot.

Dar a venit și nota de plată – și azi, când medicii și asistentele demisionează (peste tot în lume, chiar și în SUA am văzut cazuri) ne revoltăm și îi facem trădători. Avem dezbateri aprinse pe această temă. Nu înțelegem de ce nu se sacrifică pentru noi, și ne deranjează că se dau recompense financiare pentru cei care mai lucrează în spitale si luptă cu un virus. Virusul nostru. Da, este al nostru că noi îl deținem și îl dăm mai departe. Fără ajutorul nostru el nu s-ar putea – deplasa – de la un om la altul.

virus

Mai bine am realiza de unde vine și cât de adâncă este această problemă. Zi de de zi și noi facem tot posibilul să o regenerăm. Nu avem compasiune, înțelegere, toleranță și spirit de colaborare. La nici un nivel, începând de la președinte și terminând cu ultimul om care nu deține mai nimic în afară de propria sa viață.

Din punctul de vedere al stilului de viață actual, această fugă din fața pericolului, a te gândi numai la tine și familia ta este norma general acceptată, și nu sacrificiul pentru binele comun.

Dacă sacrificiul ar fi forma dominantă, politicienii s-ar gândi numai la cum să ajute personal. Ar duce mâncare la cei bătrâni și izolați și nu ar sta ascunși în vilele lor așteptând să treacă furtuna după care să iasă la atac împotriva celorlalte partide. Cei în cauză ar renunța la pensiile speciale enorme, ar fi elogiați și ceilalți oameni care azi muncesc, transportatorii, vânzătorii în magazine și farmacii, polițiștii, soldații, bancherii. Ar da de la sine amânări la plată, patronii nu ar concedia, bugetarii nu și-ar lua concediu medical sa fugă de la serviciu.

Dar nu îmi e frică că se va întâmpla. Vom merge înainte, sperând să treacă, facem planuri cum vom chefui după ce putem ieși din case. Că ne vom schimba, vom fi mai buni. Vom salva planeta. Va fi un proiect amânat în viitor, vom uita repede acest coșmar. Fiindcă asta ne dorim.

Ne-am îndepărtat de religie, credință, colaborare și democrație reală umanism – toate acestea le-am sacrificat pentru a consuma, a trăi fericit – individual – singuri!!!

Mi-e frică că așa vom și rămâne.

One thought on “Virus contra om: scor 1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *