Suplimentarea forței de muncă proprii sau nu?

și dacă da cu ce cost ?

Am trecut prin nenumărate provocări în timpul execuției în șantier. Am realizat muncă, am comandat materialele. Am studiat proiectul, ne-am pregătit temeinic temele de casă. Muncitorii conștiincioși au executat sarcinile de serviciu zilnice, dar cu toate acestea, când a venit sfârșitul lunii nu am putut converti lucrările în facturi.

Întotdeauna apare neprevăzutul, modificări de proiecte, update-ul  proiectelor, condiții meteo și alte elemente. Aceste modificări nu sunt prevăzute în ofertele inițiale și în mod normal nici nu se pot deconta.

În ziua de azi, când presiunea pe preț este enormă, întotdeauna se vor găsi firme care omit bucăți mari de lucrări indirecte care trebuie realizate în șantier. În această situație degeaba vine un executant care este meticulos și urmărește proiectul îndeaproape, realizează toate sarcinile care se trasează, neprevăzutul îl va afecta și pe el în mod egal, și nu va putea recupera această cheltuială indirectă și neprevăzută.

Mai rău este când nici nu avem muncitori destui și vrem să executăm rapid, cu angajați proprii lucrările contractate.

muncă

Ce au făcut alții în aceste situații – este întrebarea?

EXISTĂ TREI ABORDĂRI CARE REZOLVĂ ACEASTĂ PROBLEMĂ
  • Angajare pe perioadă nedeterminată
  • Angajarea de zilieri
  • Firme de închiriere personal pe diverse categorii

Să analizăm situația mai amănunțit:

  1. Această metodă este foarte greu de practicat în ziua de azi. Nu putem atrage oameni noi, sau cei care vin, vin cu pretenții salariale foarte mari, nu îi cunoaștem, costă și durează mult acomodarea lor în firmă.
  2. Angajarea de zilieri. Această metodă este un pic riscantă, fiindcă de obicei nu cunoști zilierii dinainte, nu le cunoști potențialul de lucru atât cantitativ âît și calitativ. Nu poți să cunoști gradul lor de responsabilitate individuală. În această situație ești expus la neprevăzut, îi încurcă pe ceilalți executanți, se expun la riscuri de accidente, etc. Găsirea lor de asemenea este o provocare, fiindcă în ziua de azi nu există zone dedicate de recrutare zilieri. Nu există nici centrul de emitere certificate de calificare pentru zilieri. Pe lângă toate aceste neajunsuri și numărul de zile pentru care ei pot fi angajații în mod constant este destul de limitat.
  3. Firme care se ocupă cu închiriere de personal. De regulă această variantă este foarte scumpă și se pretează doar pentru angajați care au nevoie de o testare de mai lungă durată, de exemplu ingineri, proiectanți și alte meserii care se pot asimila sub acest aspect intelectual. Costurile recrutării sunt ridicate dar datorită faptului că îi poți testa în condiții de lucru reale, pe o perioadă mai lungă, acești angajați merită costul suplimentar. Această metodă a început să fie din ce în ce mai folosită și în România. Se pretează bine dacă sarcina este de tip ”proiect”. 
Dacă vrem să colaborăm cu muncitori pe această cale este mult mai dificil, deoarece cultura noastră nu prea acceptă această variantă. În firmele occidentale unele meserii, mai ales cele din construcții au devenit de tip liber profesionist. De exemplu meseria de instalator, electrician, zugrav se execută pe cont propriu.

Persoana își obține o atestare de calificare în meserie, caută lucrări pe diverse căi. În unele situații, chiar și la firmele mari de construcții, grosul angajaților sunt colaboratori de tip zilieri. Perioada temporară aleasă poate fi mult mai mare, dar numai pentru perioada pentru care sunt îndeplinite cerințe esențiale de execuție, adică front de lucru, proiect cu soluții și detalii de execuție, materiale, echipamente și utilaje.

Dacă șeful de lucrare în șantier constată că muncitorul este harnic și efectuează o muncă de calitate îl va chema din nou la lucru, iar dacă nu execută lucrări de calitate și/sau cantitate, nu il acceptă din nou la lucru. Astfel se dă un feedback imediat muncitorilor, prin simpla acceptare la locul de muncă. Salarizarea este bazată pe un mix, care este compusă din calitate, cantitate, responsabilitate, comunicare. 

În mod sigur acest tip de relație este în avantajul celor harnici și îi filtrează în mare măsura pe cei neserioși, fiindcă ei vor fi nevoiți sa își găsească în permanență de muncă la clienți noi. Acest lucru este greu și la un moment dat te saturi și eventual cauți ceva mai stabil, unde nu trebuie să dovedești în fiecare zi calitățiile pe care le ai.

Din păcate în zona noastră, fiind o penurie de muncitori, aceste variante enumerate sunt de domeniul fantasticului. Nu se pune problema să bagi de vină, te bucuri dacă găsești pe cineva să facă treaba chiar și aproximativ. Evident, despre calitate nu se poate vorbi în acest caz.

Ce putem face noi aici și acum?

Rămâne varianta sa căutăm subantreprenori specializați, serioși, care au rezolvat prin fidelizarea propriei forțe de muncă problemele de calitate și termen. Sigur vor costa mai mult decât cei nepricepuți, dar chiar și până la terminarea lucrărilor aceste diferențe de preț se vor recupera.

Pe termen lung sigur vom fi în câștig chiar și fără a pune la socoteală inconveniențele cauzate de întreruperi și remedieri pe cheltuiala noastră.

Vom avea oare curaj să alegem calitatea sau vom continua ”vânarea” prețului minim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *