Metode de management

= Sens giratoriu?

Am putea crede că între un sens giratoriu banal și cele mai moderne metode de management există o strânsă legătură?

Da!

S-au răspândit două metode de management general aplicabile în profucție și în domeniul de construcții până în prezent. Prima cea mai des folosită este cea, prin care oamenii sunt puși la muncă de unde și-a obținut și denumirea de metoda “împins”. Problema este simplă, cineva trebuie să facă lucrurile să se întâmple. Asta înseamnă că şeful de lucrare are obligația să își țină oamenii ocupați.

Asta înseamnă că trebuie să fie în permanenţă vigilent asupra performanţei obținute, asupra sarcinilor predate sau asupra realizărilor efectuate.

La prima vedere metoda “împins” este mai ușor de implementată în orice firmă, deoarece se pare că este mai ușor să găsești o singură persoană responsabilă în progresul întregii activități, care la rândul ei va avea sarcina de a pune lucrurile în mișcare.

Dar ca de obicei, aparențele înșeală și vom constata cu ușurință că nu trece mult timp până când șeful nostru de lucrare se uzează și nu este capabil să obțină randamentul de la început. Oamenii încep să își piardă energia și elanul și întârzierile pe fiecare front de lucru apar rând pe rând. Întârzierile se acumulează și la sfârșit apare un decalaj foarte mare între planificat și programat.

Exemple din viata reală şi rezolvările la care s-au ajuns

Semaforul

S-a introdus semaforul și s-a reglat timpul de trafic pe diferitele axe în funcţie de unele estimări. Până nu se schimbă condiția inițiala care a stat la baza programării, este foarte bine. Dar întotdeauna există o variaţie şi trebuie reglat ceva.

Aşa a apărut necesitatea ca poliţia locală sa fluidizeze traficul. Sigur a-ți văzut agentul care stă în mijlocul intersecţiei și încearcă să dirijeze. Aproape întotdeauna rezultatul este un ambuteiaj. Fiindcă mixul de metode rareori dă rezultate bune.

Sens giratoriu

Este metoda “tras” în aplicația reală. În sens intră o masină în primul moment când există condiții de intrare. Nu se pierde nici o secundă, optimizarea fiind dusă la maxim. Din acest motiv s-au răspândit în așa mare masură sensurile giratorii în Europa.

Dacă vrem să optimizăm, trebuie să regândim fluxurile de producţie în maniera și filozofia – “tras”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *