Era incertitudinii
autor   Francisc Demeter
                                img_2073.jpg
  • Suntem  intr-o  era  a  contradictiilor 

  • Totul e clar ,  nimic nu e clar
  • Orice intrebare are raspuns , nici o intrebare nu are raspuns
  • Suntem optimisti , suntem pesismisti
  • Vine criza , nu vine criza

a fi sau a nu fi  in piata    –  dupa o noua criza –   asta-i  intrebarea

analistii  financiari de la Bloomberg in  acest articol    aici    , descriu scenarii posibile pentru  o noua criza  economica majora in perioada 2019- 2020 .

Domeniul din care va porni  nu este cunoscut sau previzionat , se crediteaza ca va avea o cauza de pornire de tip lebada neagra ( fenomen descris pe larg in cartea renumitului filosof  Nassim  Nicholas  Taleb – Lebada Neagra , se poate comanda aici

Sfaturile specialistilor financiari converg in aceasi directie si recomanda urmatoarele variante de reducere  a impactului potential  :

  • reduceri de cheltuieli
  • rezerve de cash
  • optimizarea operatiunilor

in acest context orientarea catre eficienta  devine o optiune obligatorie .

Cum este descris  aici   si se vede din graficul alaturat  , este o divergenta intre productivitatea muncii in   sectorul de constructii si cel industrial de manufactura .

Se vede clar ca eficienta   a  crescut mult mai mult in sectorul industrial fata de  cel al constructiilor  , in principal datorata organizarii muncii .

Toyota  a implementat prima data si in urma succesului lor si ceilalti producatori auto au preluat metodele  de lucru azi cunoscute sub denumirea TPS   ( Toyota production system ), si le-au adaptat la industriile si procedurile proprii .

Azi filosofia ” just in time ” , six sigma , lean , kaizen  sunt acceptate si implementate in industrie . Subcontractorii lor sunt integrati si respectati in lantul de creare a valorii .

In domeniul constructiilor  antreprenorii  subcontracteaza  pentru a reduce costurile , dar nu le pasa de proprii subantreprenori .

In urmatoarele articole voi   trata problema optimizării operatiunilor si cresterea randamentului in executia de lucrari de instalatii si constructii , accentul  va fi asezat pe o perspectiva a subantreprenorului .

 

Leave a Reply