De ce este inutil să citești cărți de management când ai deja o afacere?

Când ați început o afacere de ce ați făcut-o?

Fiți sincer și răspundeți. Dacă veți spune altceva decât pentru bani și bunăstare, puteți să vă opriți din a citi mai departe acest articol. Nu este pentru Dvs.

Cei mai mulți dintre noi am început o afacere, o firmă ca să trăim mai bine. Să avem bani, să oferim o șansă mai bună copiilor noștri, chiar și pentru a avea ce mânca și din ce plăti cheltuielile. Nu uitați, atunci erau anii 90 cu o inflație galopantă, nimănui nu îi păsa de angajați.

Noi, antreprenorii, am început o afacere în singurul domeniu pe care îl stăpâneam și am progresat încontinuu. Oamenii ne  urmau, le plăcea mediul, atmosfera de lucru.

După care am început să simțim nevoia de schimbare, de organizare a firmei. De a introduce metode moderne, inovative. Toate cărțile, care se scriu despre management, vizează o dezvoltare a firmelor, o creștere continuă.

Dar noi nu ne dorim asta. Nici nu se poate, mediul nostru, țara, economia, cultura, finanțele nu ne permit decât în cazuri particulare această abordare. Lupta pentru a o obține în schimb se plătește cu frustrări și decepții.

Vrem o consolidare a afacerii, iar această abordare este mult mai grea. Totul este personal, trebuie sa învățam pe pielea noastră, fiindcă suntem antreprenori de primă generație. Nu s-au scris cărți, nu este nici o abordare cum se conduce o afacere de familie, cum se transferă când fondatorul vrea să se retragă. În schimb găsești mii de cărți de management despre cum se conduce o corporație, de parcă ar exista milioane de manageri generali (CEO).

Dacă ne-am lăsat și copii să plece de lângă noi, nici nu avem cui sa predăm afacerea, bună, rea, așa cum este ea.

Dar până atunci să așteptăm câteva controale, să nu ne plictisim, că statul are grijă să pună birocrație pe umerii micilor antreprenori, pentru cazul în care lupta cu concurența, piața și marile corporații nu ar fi de ajuns.

Dacă firma nu are o mărime care să permită o vânzare cum e descrisă foarte bine aici,  atunci nu prea avem la ce spera.

Trebuie să selectăm ce citim și dacă aceasta este o cunoaștere aplicabilă sau nu. Recomandările de încredere sunt singura variantă utilă de urmat.

Promit că voi recomanda doar acele cărți, care sunt scrise în spiritul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *